Constateren dat er ergens een lekkage aanwezig is, is niet zo bijzonder ingewikkeld. U ziet vochtplekken ontstaan, behang laat misschien los, het begint te tochten of het druppelt simpelweg in de woonkamer omlaag. Maar dan wordt het lastig, want waar komt dat water precies vandaan? Is de dakgoot lek, een leiding naar de radiator, de afvoer van de douche, een waterleiding of is er totaal iets anders aan de hand? En waar stroomt het water precies vandaan? Recht boven de lekkage of kan het ook nog helemaal vanaf de andere kant van het huis komen? Kortom: hoe spoort u een lekkage eigenlijk op? We duiken in de wondere wereld van lekdetectie.

Lekdetectie met behulp van warmtebeeldcamera’s

Het klinkt ietwat merkwaardig, maar veel lekkages worden eenvoudig en snel gelokaliseerd door middel van warmtebeeldcamera’s. Hoe dan, zult u zich afvragen. Wel, dankzij het vaak grote temperatuurverschil tussen het lekkende water en de overige objecten in de woning is snel te zien welke muren of leidingen er koud zijn, dus waar blijkbaar leidingwater lekt dat de objecten af doet koelen.

Zo kunt u beginnen bij het bekijken van een symptoom van een lekkage, bijvoorbeeld een watervlek. Wanneer u deze leak detection bekijkt met de camera, zult u eenvoudig kunnen zien waar het water precies vandaan komt. Maar dan bent u er nog niet, want dan moet u nog de exacte locatie van het lekkende water zien te achterhalen. Hoe doet u dat verder? Wel, u kunt zover ‘omhoog’ gaan als mogelijk en zo dicht mogelijk bij de bron van de lekkage proberen te komen. Uiteindelijk zult u redelijk in de buurt kunnen komen van de lekkage en kunt u vaak wel enigszins inschatten wat de oorzaak van de wateroverlast zal zijn.

Een lekkage opsporen met behulp van de rookproef

Bij de rookproef wordt er een grote hoeveelheid rook geblazen in de ruimte met de lekkage. Deze zal vervolgens via de scheurtjes naar buiten ontsnappen. Zo kan de loodgieter zien waar de lekkage zit. Vervolgens kan de schade snel hersteld worden. Het voordeel van deze twee manieren is dat er geen hak- of breekwerk nodig gaat zijn. Dus dit betekend minder schade aan uw huis.

Call Now Button