Constateren dat er ergens een lekkage aanwezig is, is niet zo bijzonder ingewikkeld. Je ziet vochtplekken ontstaan, behang laat misschien los, het begint te tochten of het druppelt simpelweg in de woonkamer omlaag. Maar dan wordt het lastig, want waar komt dat water precies vandaan? Is de dakgoot lek, een leiding naar de radiator, de afvoer van de douche, een waterleiding of is er totaal iets anders aan de hand? En waar stroomt het water precies vandaan? Recht boven de lekkage of kan het ook nog helemaal vanaf de andere kant van het huis komen? Kortom: hoe spoor je een lekkage eigenlijk op? We duiken in de wondere wereld van lekdetectors.

Warmtebeeldcamera’s

Het klinkt ietwat merkwaardig, maar veel lekkages worden eenvoudig en snel gelokaliseerd door middel van warmtebeeldcamera’s. Hoe dan, zul je je afvragen. Wel, dankzij het vaak grote temperatuurverschil tussen het lekkende water en de overige objecten in de woning is snel te zien welke muren of leidingen er koud zijn, dus waar blijkbaar leidingwater lekt dat de objecten af doet koelen.

Zo kun je beginnen bij het bekijken van een symptoom van een lekkage, bijvoorbeeld een watervlek. Wanneer je dezeleak detection bekijkt met de camera, zul je eenvoudig kunnen zien waar het water precies vandaan komt.

Maar dan ben je er nog niet, want dan moet je nog de exacte locatie van het lekkende water zien te achterhalen. Hoe doe je dat verder?

Wel, je kunt zover ‘omhoog’ gaan als mogelijk en zo dicht mogelijk bij de bron van de lekkage proberen te komen. Uiteindelijk zul je redelijk in de buurt kunnen komen van de lekkage en kun je vaak wel enigszins inschatten wat de oorzaak van de wateroverlast zal zijn.

Call Now Button