Voorkom verstoppingen in de winter

Hoe voorkom ik verstoppingen in de winter?

Door | Blog | Geen reacties

Om de herfst en winter zonder loodgietersproblemen door te kunnen komen, is het belangrijk om de nodige voorbereidingen te treffen. Wist u bijvoorbeeld dat de kans op verstoppingen in de afvoer juist in de herfst en winter het grootst is? In de herfst valt er veel blad van de bodem, wat gedeeltelijk in uw regenpijpen en daarmee in uw afvoer terecht zal komen. Het water in uw afvoer kan dit blad niet volledig afvoeren, waarmee beginnende verstoppingen ontstaan. Door de afvoer aan het begin van de herfst- en wintermaanden preventief te laten doorspuiten voorkomt u dat u te maken krijgt met een nare verstopping. Onze ervaren loodgieters staan voor u klaar om u hierbij te helpen.

Gevolgen van een afvoerverstopping

Een afvoerverstopping brengt in veel gevallen een zeer nare stank met zich mee. Daarbij loopt het water steeds moeizamer weg in uw gootsteen, douche en toilet. In het ergste geval zal het zelfs helemaal niet meer mogelijk zijn om uw sanitaire voorzieningen nog te gebruiken. Reden genoeg om de kans op een afvoerverstopping zo klein mogelijk te maken! Bij een beginnende verstopping kunt u met een ontstopper en een ontstoppingsmiddel proberen of u de verstopping zelf kunt verhelpen. Houd er echter rekening mee dat dit bij een serieuze verstopping al niet meer mogelijk is.

Hulp van onze loodgieters bij verstoppingen

Mocht het u niet lukken om de verstopping in uw afvoer zelf te verhelpen, dan kunt u de hulp van onze loodgieters inschakelen. Zij kunnen uw afvoer onder een hoge druk doorspuiten, waarbij de verstoppingen letterlijk voor u worden opgelost. Het restafval wat op de bodem van uw afvoer is blijven liggen zal door de kracht van het water naar de centrale riolering worden meegenomen. Mocht het doorspuiten van de afvoer geen effect hebben, dan kunnen we een klein haakje of een vegertje gebruiken om de afvoer binnen uw woning te reinigen.

Wat zijn de gevaren van een gaslekkage?

Door | Nieuws | Geen reacties

We weten allemaal wel dat gas zeer explosief is en voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Maar wat precies die gevaren bij een gaslekkage zijn, is niet altijd even duidelijk. We zetten daarom in dit artikel de gevaren van een gaslek op een rijtje.

Explosiegevaar

Het bekendste gevaar is uiteraard wel het explosiegevaar. Gas is licht explosief. Wanneer er sprake is van een gaslek en de hoeveelheid gas kan zich opbouwen, kan een kleine vonk of statische lading al voldoende zijn om het gas te laten ontbranden. Een gigantische explosie is het gevolg. Hele woningen kunnen opgeblazen worden door een gaslek. Daarmee brengt u bij het gaslek dus niet alleen uzelf in gevaar, maar ook uw mede bewoners en buren.

Verstikking

Een ander minder bekend risico is het gevaar van verstikking. Wanneer u gas inademt, krijgt u geen of te weinig zuurstof binnen. Hierdoor stikt u, zonder dat u dat in de gaten hebt. Normaliter denkt men bij stikken aan het in zijn geheel niet kunnen ademen. Dat geeft een zeer benauwd gevoel. Het stikken door een te laag zuurstofgehalte is echter nog veel gevaarlijker. U hebt immers niet in de gaten dat er te weinig zuurstof in de lucht is. Dat gaat geleidelijk. Op een gegeven moment valt u flauw en zult u in een coma raken, om vervolgens nooit meer wakker te worden.

Let op de signalen

Al met al zijn er behoorlijk ernstige gevaren bij een gaslek. Neem daarom nooit een risico en laat werkzaamheden die ook maar enigszins met gas of de leidingen daarvan te maken hebben uitvoeren door een professioneel bedrijf met veel kennis van zaken op dit gebied.

Let ook op de signalen van een gaslek: een sissend geluid of de kenmerkende gaslucht. Schakel ogenblikkelijk de brandweer in, zet ramen en deuren wagenwijd open en ren zo snel mogelijk naar buiten.

 

Tips voor het kopen van een CV ketel

Door | Blog | Geen reacties

Een CV ketel gaat doorgaans vele jaren mee. Toch komt er op een gegeven moment een dag dat de CV ketel het niet meer doet. Vaak wordt dit ingeluid met storingen, waarna op een gegeven moment de reparaties verhoudingsgewijs te duur worden en het zinvoller is om de CV ketel te vervangen. Maar ja, waar moet je dan op letten? Er zijn immers zeer veel CV ketels op de markt verkrijgbaar, hoe vind je daartussen precies die ene goede CV ketel?

Een goede CV ketel is onmisbaar

Let goed op bij de aanschaf van de CV ketel dat u een ketel aanschaft die voor uw situatie de beste oplossing biedt. Een CV ketel gaat immers vele jaren mee en het is uiteraard zonde als u na een jaar al spijt hebt van de aankoop. Verdiep u dus goed in alle aspecten van de CV ketel zodat u ook echt de beste CV ketel kunt aanschaffen.

Vermogen van de ketel

Allereerst is het vermogen van de ketel enorm belangrijk. Een te grote ketel zal onnodig veel energie verbruiken, al zijn daar verder niet echt nadelen aan verbonden, op de hogere aanschafprijs na. Een te kleine ketel is veel vervelender. Het duurt dan enorm lang voor het huis goed is opgewarmd, en het kan in de winter zelfs voorkomen dat de woning in zijn geheel niet comfortabel warm te stoken is.

Andere wensen in de toekomst?

Houdt u er ook rekening mee dat uw wensen in de toekomst kunnen veranderen. Misschien woont u nu samen, maar hoopt u over een jaar of vijf een gezinsuitbreiding tegemoet te zien; het is dan wel zo handig als de CV ketel voldoende capaciteit heeft om de babykamer te verwarmen.

Loodgieterstips om te besparen op stookkosten

Door | Blog | Geen reacties

De loodgieter is de aangewezen persoon om tips te geven die u in staat stellen om te besparen op stookkosten. Nu zullen veel mensen denken dat de loodgieterstips in deze blogpost vooral bedoeld zijn om de eigen diensten te promoten. Advies om de ketel te vervangen of deze regelmatig te laten onderhouden. Dit zijn zeker goede tips die u in staat stellen om op de stookkosten te besparen. Een besparing op de energierekening kan echter nog veel makkelijker. We delen daarom drie besparingstips die u makkelijk zelf kunt toepassen.

Gordijnen niet voor radiator

Besparen op de stookkosten kan volgens de loodgieter zo makkelijk zijn als het verhangen van de gordijnen. In veel woningen hangen de gordijnen namelijk voor de radiator. Dit wordt vaak gedaan om de radiatoren uit het zicht te verbergen. De gordijnen houden echter veel warmte tegen wanneer deze voor de radiator hangen. De eerste loodgieterstip is daarom om ervoor te zorgen dat de gordijnen niet voor de radiator hangen.

Tochtstrips voor deuren en ramen

Bij de verwarming van een woning worden veel extra kosten gemaakt doordat warmte onnodig uit de verwarmde kamers ontsnapt. Een betere isolatie kan hierbij helpen, maar het kan ook simpeler. Veel warmte ontsnapt namelijk ook door kieren onder deuren en ramen. Deze openingen kunnen eenvoudig afgedekt worden met tochtstrips die u voor een paar euro in iedere bouwmarkt kunt kopen. Volgens de loodgieters is dit één van de meest kost efficiënte maatregelen om te besparen op stookkosten.

Een borstel in de brievenbus

De kieren onder deuren en ramen zijn natuurlijk niet de enige openingen waar warmte uit de woning ontsnapt. De meeste huizen zijn ook van een brievenbus in de voordeur voorzien. Hier ontsnapt de warmte rechtstreeks door naar buiten. Ook dit probleem kan op een makkelijke manier opgelost worden. In de bouwmarkten zijn namelijk ook borstels te koop die in de brievenbus geplaatst kunnen worden. Opnieuw een tip van de loodgieter waarmee u met een kleine investering kan besparen.

Tips van loodgieter om verstoppingen te voorkomen

Door | Nieuws | Geen reacties

Verstoppingen zijn helaas lang niet altijd geheel te voorkomen. Toch komen er nog regelmatig verstoppingen voor waarvan wij denken dat ze eigenlijk niet nodig zijn. Om deze verstoppingen de wereld uit te helpen, geven we enkele tips waarmee de meeste verstoppingen goed te voorkomen zijn.

Vet hoort niet in de gootsteen

Van alle zaken die je niet door de gootsteen moet spoelen, is vloeibaar vet wel de meest kwaadaardige. Vet heeft de vervelende neiging om heel snel te spoelen. Je kunt vet wegspoelen met heel heet water, maar eenmaal in de afvoer terecht gekomen zal het vet snel stollen. Het hecht zich daarbij aan de wanden in de afvoer en komt zo op plaatsen terecht waar het niet snel te verwijderen is. Mocht je ooit per ongeluk vloeibaar vet hebben doorgespoeld, dan is het raadzaam om met flink wat heet water na te spoelen.

Haren

Een andere veel voorkomende oorzaak is de aanwezigheid van haren. We spoelen dagelijks heel veel haren door het doucheputje weg, die in de afvoer eenmaal een grote kluwen vormen en daardoor veel vuil kunnen tegenhouden. De verstoppingen hopen zich daardoor op waardoor een verstopping in de afvoer steeds groter wordt. Het is daarom van belang dat u regelmatig het doucheputje reinigt zodat de haren niet in de afvoer terecht komen. Op die manier houdt u volgens onze loodgieters de kans op een verstopping zo gering mogelijk. Wanneer haren eenmaal in de afvoer terecht zijn gekomen, is het heel lastig om de verstopping weer weg te krijgen.

Preventief onderhoud

Een andere manier om verstoppingen te voorkomen, is door preventief onderhoud uit te voeren. Tijdens het preventieve onderhoud voert een loodgieter bepaalde werkzaamheden uit waardoor verstoppingen minder vaak voorkomen. Hij kan bijvoorbeeld bestaande, beginnende verstoppingen alvast schoonmaken zodat de kans klein is dat de verstopping zich doorzet.

spoelbak

Zelf de afvoer ontstoppen

Door | Nieuws | Geen reacties

Veel mensen wagen zich er niet aan: het ontstoppen van de afvoer. Zo’n afvoer onder in je keukenkast ziet er best ingewikkeld uit dus er zal ook vast van alles mis kunnen gaan. Daarom wordt er voor veel simpele verstoppingen een loodgieter gebeld. Voorrijkosten, starttarief, reparatiekosten: een afvoer repareren wordt zo een heel duur geintje. Gelukkig hebben wij een duidelijk stappenplan waarmee je de meeste verstoppingen snel opgelost hebt zonder daarbij gebruik te hoeven maken van ingewikkelde gereedschappen.

Stap 1
Pak een rubberen ontstopper en verwijder het putje uit de afvoer. Duw een natte doek in de afvoer en laat een klein laatje water in de gootsteen lopen. Door de ontstopper op de afvoer te plaatsen en te bewegen, zuigt het vuil zich los. Kijk goed of het water goed wegloopt en lees verder indien dit niet het geval is.

Stap 2
Onderin het keukenkastje bevindt zich een sifon, een soort zeef waarin het grove vuil tegengehouden wordt. Dit sifon, ofwel ganzennek, kun je losmaken uit de afvoer. Op deze manier kun je kijken of er sprake is van een verstopping. Verwijder vuil en controleer de afvoer met een zaklamp. Haal eventuele obstakels weg met een kledinghanger.

Stap 3
Een vloeibare ontstopper is gemakkelijk zelf te maken. Kook een liter water en voeg daaraan een glas azijn en een half glas soda toe. Giet dit mengsel in de afvoer en sluit deze af. Na ongeveer een uur inwerktijd spoel je de afvoer door met kokend water en heet kraanwater.

Stap 4
Met een veerontstopper kun je vuil uit de afvoer schrapen. Je duwt de veer voorzichtig zover mogelijk de afvoer in en weer uit. Mocht dit niet baten, neem dan contact op met een loodgieter. Er is waarschijnlijk sprake van een totale verstopping.

Loodgieter: een bladvanger aanschaffen voor in de regenpijp

Door | Blog | Geen reacties

Wist u dat er heel eenvoudig een verstopping in de afvoer van uw regenpijpen kan ontstaan? Zonder dat u het wellicht doorheeft, stromen er tijdens de herfstmaanden tal van kleine takjes en bladeren de afvoer in. Het water wat door de afvoer stroomt kan niet al dit restafval in een keer meevoeren, waardoor een deel van het restafval naar de bodem van de afvoer zal zakken. Dit vormt het begin van een verstopte afvoer. U voorkomt een verstopping in uw afvoer met een bladvanger. De bladvangers kunt u zowel online, als in een fysieke winkel aanschaffen. Ook kunt u de bladvanger via onze loodgieter aanschaffen. De loodgieter kan de bladvanger dan direct voor u in de regenpijp plaatsen.

Risico’s bij een verstopte afvoer onder de regenpijp

Een verstopte afvoer onder uw regenpijp brengt verschillende risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat het water steeds moeizamer of zelfs helemaal niet meer weg zal stromen. In dit geval stroomt de regenpijp over en loopt het regenwater via uw muren naar beneden. Hierbij trekt een deel van het vocht in uw muren, met lelijke schimmelplekken tot gevolg. Deze schimmelplekken ontstaan doorgaans niet aan de buitenzijde van uw woning, maar juist aan de binnenzijde.

 

Heeft u momenteel al te maken met een verstopte afvoer onder uw regenpijp? Schakel de hulp van onze loodgieter in om uw verstopte afvoer door te laten spuiten. Zo voorkomt u een blijvende waterschade.

Bespaar warmte met een efficiënte cv-ketel

Door | Blog | Geen reacties

house heating boiler

Een goede cv-ketel kan ervoor zorgen dat je op een veel efficiëntere manier warmte kan opwekken. Het is daarom belangrijk om voor aanschaf na te gaan welke ketel je het beste kunt nemen. Hier spelen een paar zaken in mee, zoals de prijs. De meest duurzame ketels zijn namelijk erg duur, maar die investering verdien je meestal met een paar jaar weer terug.

Wat is er te krijgen

De klassieke verwarmingsketel is niet meer te krijgen in Nederland. Als je zo’n ketel nog hebt, dan is het tijd om hem te gaan vervangen. Dit omdat deze ketels helemaal niet zuinig zijn en inmiddels zijn ze ook achterhaald. Nu heb je de keuze in vr-ketels, hr-ketels en Hre-ketels. De eerstgenoemde zijn het goedkoopst, maar iets minder duurzaam. Met de laatste twee opties haal je vaak jaarlijks een rendement van 100 procent.

Warmte besparen

Een dure cv-ketel is dus ook een betere cv-ketel. In het geval van een Hre-ketel, kun je zelfs meer dan 100 procent rendement halen. Het rendement is de energie die wordt omgezet in bruikbare en nuttige warmte. Bij een rendement van 100 procent gaat er dus helemaal geen warmte verloren. Als dit het geval is, kun je op jaarbasis veel geld besparen op je energierekening. Dit kan oplopen tot honderden euro’s per jaar. Het aanschaffen van een nieuwe cv-ketel kost wel geld, maar als je dat goed aanpakt kun je je investering binnen enkele jaren al hebben terugverdiend. Dit is dus zeker iets om in je achterhoofd te houden.

Problemen met de vuilwaterafvoer installatie

Door | Nieuws | Geen reacties

Van tijd tot tijd kunnen er problemen ontstaan met de installatie die het vuile water afvoert. Maar wat is een vuilwaterafvoer nu eigenlijk precies, en wat voor installatie heb je daar voor nodig? We zetten kort op een rijtje wat we precies met de begrippen bedoelen.

Wat is een vuilwaterafvoer installatie?

Leidingen_ondergronds_(Pipes_in_ground)Een vuilwaterafvoer installatie is een installatie die, zoals de naam dus al aangeeft, het vuile water afvoert. Vuil water kun je hierbij vrij letterlijk nemen. Met vuil water bedoelen we eigenlijk al het water dat binnenshuis of buitenshuis gebruikt is en daarom als vuil wordt bestempeld. We denken misschien allereerst aan de afvoer van het toilet – dat is wellicht toch wel het meest vuile water dat we hebben – maar het gaat ook om het afvoerwater van de douche, de wasbak en bijvoorbeeld de wasmachine en vaatwasser. Kortom: eigenlijk alles wat water gebruikt, heeft ook een aansluiting op de vuilwaterafvoer installatie nodig. Die vuilwaterafvoer installatie zorgt er voor dat het water wat vuil is goed afgevoerd wordt via het riool. Op die manier blijft de hygiëne in de woning gewaarborgd – mits er uiteraard geen problemen met de vuilwaterafvoer installatie optreden. Mocht dat wel het geval zijn, dan is het verstandig zo snel mogelijk een loodgieter in te schakelen om te problemen te verhelpen.

Centrale verwarming op zonne-energie

Door | Nieuws | Geen reacties

Wist je dat het tegenwoordig ook mogelijk is om de centrale verwarming met behulp van zonne-energie te verwarmen? Dit kan een grote besparing op het energieverbruik opleveren. De centrale verwarming, die in ieder Nederlands huishouden absoluut noodzakelijk is voor het grootste deel van het jaar, verbruikt namelijk een enorme hoeveelheid energie om ons huis te verwarmen. Wanneer de cv ketel op zonne-energie verwarmd kan worden dan besparen we hier dus veel energie mee uit. Bovendien is zonne-energie de meest duurzame energiebron die gebruikt kan worden. Hierbij ontstaat er namelijk totaal geen CO2 uitstoot en worden er geen brandstoffen verbruikt. Om dit te realiseren moet er gebruik worden gemaakt van een hybride cv ketel die is aangesloten op een zonneboiler.

Hybride cv ketel

Om een centrale verwarming met behulp van zonne-energie te verwarmen moet er gebruik gemaakt worden van een hybride cv ketel. Net zoals een hybride auto kan deze ketel gebruikmaken van twee verschillende energiebronnen. Voor een hybride auto is dit elektriciteit en de normale brandstof benzine. Voor een hybride cv ketel is dit zonne-energie en de normale brandstof aardgas. De zonne-energie wordt opgevangen door een zonneboiler die op het dak wordt geïnstalleerd. Hierin zitten buizen met een speciale vloeistof verwerkt en zonnecollectoren die te vergelijken zijn met zonnepanelen. Doordat de zon wordt opgevangen door de zonnecollectoren wordt de vloeistof in de buizen verwarmd en hiermee wordt vervolgens het water voor de cv ketel verwarmd.