We weten allemaal wel dat gas zeer explosief is en voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Maar wat precies die gevaren bij een gaslekkage zijn, is niet altijd even duidelijk. We zetten daarom in dit artikel de gevaren van een gaslek op een rijtje.

Explosiegevaar

Het bekendste gevaar bij een gaslekkage is uiteraard wel het explosiegevaar. Gas is licht explosief. Wanneer er sprake is van een gaslek en de hoeveelheid gas kan zich opbouwen, kan een kleine vonk of statische lading al voldoende zijn om het gas te laten ontbranden. Een gigantische explosie is het gevolg. Hele woningen kunnen opgeblazen worden door een gaslek. Daarmee brengt u bij het gaslek dus niet alleen uzelf in gevaar, maar ook uw mede bewoners en buren.

Verstikking

Een ander minder bekend risico is het gevaar van verstikking. Wanneer u gas inademt, krijgt u geen of te weinig zuurstof binnen. Hierdoor stikt u, zonder dat u dat in de gaten hebt. Normaliter denkt men bij stikken aan het in zijn geheel niet kunnen ademen. Dat geeft een zeer benauwd gevoel. Het stikken door een te laag zuurstofgehalte is echter nog veel gevaarlijker. U hebt immers niet in de gaten dat er te weinig zuurstof in de lucht is. Dat gaat geleidelijk. Op een gegeven moment valt u flauw en zult u in een coma raken, om vervolgens nooit meer wakker te worden.

Let op de signalen

Al met al zijn er behoorlijk ernstige gevaren bij een gaslekkage. Neem daarom nooit een risico en laat werkzaamheden die ook maar enigszins met gas of de leidingen daarvan te maken hebben uitvoeren door een professioneel bedrijf met veel kennis van zaken op dit gebied.

Let ook op de signalen van een gaslek: een sissend geluid, de kenmerkende gaslucht of een droogte of verkleuring. Schakel ogenblikkelijk de brandweer in, zet ramen en deuren wagenwijd open en ren zo snel mogelijk naar buiten.

Stappenplan bij een gaslekkage

  1. Zorg dat u zelf veilig bent. Dit doet u door alle deuren en ramen te openen in uw huis. Vervolgens sluit u het gas af, door de hoofdtoevoer af te sluiten. Daarnaast dient u uit te kijken met vuur en gebruik zeker geen elektrische apparatuur.
  2. De situatie moet nu beoordeeld worden. Het is belangrijk dat u andere inwoners van het huis of pand inlicht. Vervolgens verlaat u met iedereen het huis of het pand.
  3. Bel naar de hulpdiensten. U kunt hierbij 112 bellen of 0800-9009, dit is het nationale storingsnummer. Indien u 112 belt, dan moet u naar de brandweer vragen. Geef daarbij altijd het precieze adres en leg de situatie volledig uit.
Call Now Button