Veel mensen wagen zich er niet aan: het ontstoppen van de afvoer. Zo’n afvoer onder in uw keukenkast ziet er best ingewikkeld uit dus er zal ook vast van alles mis kunnen gaan. Daarom wordt er voor veel simpele verstoppingen een loodgieter gebeld. Voorrijkosten, starttarief, reparatiekosten: een afvoer repareren wordt zo een heel duur geintje. Gelukkig hebben wij een duidelijk stappenplan waarmee u de meeste verstoppingen snel opgelost heeft zonder daarbij gebruik te hoeven maken van ingewikkelde gereedschappen. Zo kunt u zelf de afvoer ontstoppen.

Stap 1. Een rubberen ontstopper gebruiken

Pak een rubberen ontstopper en verwijder het putje uit de afvoer. Duw een natte doek in de afvoer en laat een klein laatje water in de gootsteen lopen. Door de ontstopper op de afvoer te plaatsen en te bewegen, zuigt het vuil zich los. Kijk goed of het water goed wegloopt en lees verder indien dit niet het geval is.

Stap 2. Maak de sifon los

Onderin het keukenkastje bevindt zich een sifon, een soort zeef waarin het grove vuil tegengehouden wordt. Dit sifon, ofwel ganzennek, kunt u losmaken uit de afvoer. Op deze manier kunt u kijken of er sprake is van een verstopping. Verwijder vuil en controleer de afvoer met een zaklamp. Haal eventuele obstakels weg met een kledinghanger.

Stap 3. Gebruik een vloeibare ontstopper

Een vloeibare ontstopper is gemakkelijk zelf te maken. Kook een liter water en voeg daaraan een glas azijn en een half glas soda toe. Giet dit mengsel in de afvoer en sluit deze af. Na ongeveer een uur inwerktijd spoelt u de afvoer door met kokend water en heet kraanwater.

Stap 4. Schraap het vuil uit de afvoer met een veerontstopper

Met een veerontstopper kunt u vuil uit de afvoer schrapen. U duwt de veer voorzichtig zover mogelijk de afvoer in en weer uit. Mocht dit niet baten, neem dan contact op met een loodgieter. Er is waarschijnlijk sprake van een totale verstopping.

Call Now Button